Overslaan en naar de inhoud gaan

KU Leuven - Departement Burgerlijke Bouwkunde, afdeling Hydraulica

Expertise

De afdeling Hydraulica van de KU Leuven (departement Burgerlijke Bouwkunde) heeft een jarenlange expertise in fundamentele vloeistof- en sedimentmechanica en partikeltransportmodellering. De onderzoeksgroep nam deel aan het JPI Oceans project WEATHER-MIC (2015-2019), waar het begon met de ontwikkeling van een 3D-modelleringskader.

Rol in PLUXIN

Als specialist in numerieke modellering zal de KULeuven het voortouw nemen in het ontwikkelen, kalibreren en valideren van het tweedimensioneel-horizontaal (2DH) model. De KULeuven zal nauw samenwerken met UGent in een verticaal bewegingsexperiment om de zinksnelheden van plastic afval te kwantificeren.

Uitdaging

Er bestaat geen operationeel model dat kan voorspellen hoeveel plastic in het aquatisch milieu voorkomt. Een deel van het plastic drijft, zweeft of sedimenteert, maar daar een extact getal op plakken is moeilijk. Bovendien verwachten we dat deze fracties zullen variƫren naargelang de grootte en aard van het plastic en ook tijdsafhankelijk zijn.

KU Leuven ontwikkelt een 3-laags 2DH plastic transportmodel dat de verspreiding van kunststoffen in verschillende vormen en maten in het aquatisch milieu kan simuleren, met inbegrip van biofouling (aangroei door organismen). Zo kan de verblijftijd van de drijvende, zwevende en gesedimenteerde fracties worden berekend. De modelresultaten zullen worden gevalideerd met teledetectie en veldgegevens.

Contact

Erik Toorman