Overslaan en naar de inhoud gaan

VITO - Teledetectie en Aardobservatieprocessen (TAP)

Expertise

VITO is een toonaangevende onafhankelijke onderzoeks- en technologieorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. VITO fungeert als scharnier tussen universiteiten en industrie. De afdeling Remote Sensing van VITO telt ~90 hooggekwalificeerde medewerkers die werken aan automatische beeldverwerking voor verschillende toepassingen: milieu, water, landbouw en veiligheid.

Rol in PLUXIN

In het laatste decennium ontwikkelde VITO-Remote Sensing ook een segment dat zich richt op sensorontwerp, ontwikkeling en miniaturisatie voor UAV- en kleine satellietmissies en een segment dat zich richt op hyperspectrale data-acquisitie en -verwerking. Door de multidisciplinaire achtergrond van de medewerkers biedt VITO-Remote Sensing end-to-end expertise in remote sensing.


Uitdaging

Er bestaat een kritische kennislacune over de ruimtelijke en temporele spreiding en de flux van plastic. Remote sensing heeft het potentieel om dit gebrek aan ruimtelijke en temporele informatie op te vullen. Remote sensing heeft al bewezen zeer waardevol te zijn voor het vastleggen van informatie van plastic afval op zee over uitgestrekte gebieden als kustlijnen.

In het zeewatergebonden milieu zijn de uitdagingen groter en staat het onderzoek nog in de kinderschoenen. In dit project zal VITO haar expertise in hyperspectraal RS, beeldanalyse en machinaal leren gebruiken om het potentieel van RS voor de automatische detectie van mariene plastic aan te tonen.

Contact

Sindy Sterckx