Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Expertise

VLIZ is een non-profit organisatie, met als strategische doelstellingen: (1) het initiƫren, ondersteunen, promoten en implementeren van innovatief en multidisciplinair marien onderzoek ten behoeve van, in samenwerking met of als aanvulling op Vlaamse en internationale mariene onderzoeksgroepen; (2) het promoten van het nationale en internationale imago van het Vlaamse mariene onderzoek; (3) fungeren als aanspreekpunt op het gebied van marien onderzoek (4) bevorderen van de maritieme geletterdheid in Vlaanderen en de zichtbaarheid van het marien onderzoek bij het grote publiek en (5) leveren van wetenschappelijke gegevens, informatie, kennis en inzichten op maat aan de Vlaamse onderzoeksgemeenschap, de blauwe economie en de beleidsmakers met betrekking tot mariene aangelegenheden.

VLIZ heeft meer dan tien jaar ervaring in nationaal en internationaal onderzoek, en burgerwetenschappelijke projecten op het gebied van zwerfvuil op zee, veldbemonstering, laboratoriumexperimenten, detectie en beeldherkenning, en risico-evaluatie van microplastic. Momenteel is VLIZ ook partner in de projecten AQUA-LIT (EASME, EMFF), ANDROMEDA (JPI Oceans) om de detectie van microplastic in situ te bevorderen, en SeaBioComp (Interreg).

Rol in PLUXIN

VLIZ is een knooppunt voor marien en kustonderzoek in Vlaanderen. In de onderzoeksgroep Ocean and Human Health behoort (micro)plasticonderzoek tot de prioriteiten. Het PLUXIN project is een goede gelegenheid om de sterke punten van VLIZ op het gebied van laboratoriumruimte, detectietechnieken, bemonsteringscapaciteit en de bemiddelende rol tussen onderzoekers, industrie en beleidsmakers op het voorplan te brengen. Op basis van zijn expertise is VLIZ betrokken bij meerdere taken in het project.


Contact

Gert Everaert